COC DE GARROFA, l’alternativa a la xocolata més dolça.

L’altre dia, en una sortida una noia em va deixar provar el coc de garrofa. No l’havia tastat mai i em va sorprendre el color, la textura i el gust. Obviament, quan el vaig veure vaig preguntar si era de xocolata, i em vaig emportar una sorpresa quan em van dir que no, que era de garrofa. Més tard vaig buscar informació sobre la garrofa, perquè solament en sabia que ho menjaven els ases.

A continuació us deixo informació nutricional sobre aquesta lleguminosa: (Font: Ets el que menges)

La garrofa és el fruit d’un arbre (Ceratonia siliqua) lligat des de fa més de mil anys al paisatge de la costa mediterrània. Era utilitzada ja en època de l’antic Egipte com a endolcidor, i a Catalunya la van portar els romans. De la família de les lleguminoses, és una beina de color marró fosc que conté una polpa de sabor dolç que embolcalla les llavors. Aquestes beines es torren i es trituren per obtenir la farina de garrofa.

La farina de garrofa conté un 40-50% de sucres naturals (fructosa, glucosa, maltosa i sacarosa), de manera que és un aliment energètic amb sucres de curta durada; un 11% de proteïnes –és molt rica en l’aminoàcid essencial triptòfan, que és precursor de la serotonina, una substància que ens proporciona sensació de relaxació i tranquil·litat–, i menys del 2% de greixos, molt poc, sobretot si ho comparem amb el 23% del cacau pur.

De la mateixa manera que el cacau, conté quantitats significatives de minerals: ferro (proporcionalment en pes més que la carn de vedella), calci (també en pes més que la llet de vaca) i magnesi. Però la gran diferència amb el cacau és que la garrofa no conté àcid oxàlic, una substància que actua com a “lladre” de minerals i impedeix l’absorció intestinal del ferro i del calci.

Incorpora algunes vitamines, principalment la provitamina A (bona per a la vista), i algunes del grup B (B1, B2, B3, bones per al sistema nerviós), així com la vitamina D (responsable de la fixació del calci als ossos).

La garrofa doncs, és tracta d’un aliment lliure de gluten i, per tant, és apte per a celíacs.

Ingredients:

200gr de farina integral d’espelta (ATENCIÓ CELÍACS, podeu substituir-la per un altre tipus)

100gr de farina de garrofa

1/4 de litre de llet vegetal (per exemple llet d’avena)

2 culleradetes de llevadura en pols (ATENCIÓ ELS CELÍACS)

3 ous (millor si són ecològics)

8 cullerades soperes d’oli d’oliva verge extra

Si us agrada podeu posar-hi canyella en pols, unes nous o trossets de dàtil, etc…

2013-04-28 19.49.07oki

En un bol hi posem les farines, la llevadura  i la canyella si és el cas.

En un altre bol batrem els ous, agregarem la llet, l’oli i ho barrejarem tot.

Barrejarem les dos barreges dels dos bols fins que és converteixi en una mescla homogènia. Picarem les nous i les afegirem mentres barregem. Posem la massa en un motlle i un cop pre calentat el forn a 180º, l’introduim durant 25 minuts.

Després deixarem que refredi a temperatura ambient. Cook&Eat

P.d, Si us agrada més dolç, també podeu afegir una mica de mel.

Anuncios

3 comentarios en “COC DE GARROFA, l’alternativa a la xocolata més dolça.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s